Selembar Bulu Mata...

diceritakan di hari pembalasan kelak, ada seorang hamba allah sedang diadili. dia dituduh bersalah, mensia-nsiakan umurnya di dunia untuk berbuat maksiat. tetapi dia berkeras membantah. "tidak. demi langit dan bumi sungguh tidak benar. saya tidak melakukan semua itu. "tetapi saksi-sak ..

Renungan Tghari

Salah satu sahabatnya meninggal dunia rasulullah mengantar jenazahnya sampai ke kuburan. dan pada saat pulangnya disempatkannya singgah untuk menghibur dan menenangkan keluarga almarhum supaya tetap bersabar dan tawakal menerima musibah itu. kemudian rasulullah berkata,"tidakkah almarhum mengu ..

Pandangan Yang Jernih

Pada suatu malam shafiyah mengunjungi rasulullah saw. yang sedang beriktikaf di masjid dalam sepuluh hari terakhir bulan ramadhan. dia terpaksa menemui suaminya itu kerana ada masalah penting yang harus segera dibicarakan. menjelang masuk waktu isyak, dia berdiri hendak pulang dan nabi menghantarkan ..

Hikmat, Rahsia Dan Khasiat Surah Surah

>(1) bismillah (dengan nama allah) >barangsiapa membaca sebanyak 21 kali ketika hendak tidur, nescaya >terpelihara dari godaan dan gangguan syaitan, dari bencana manusia >dan jin, daripada kecurian dan kebakaran, dan daripada kematian >terkejut. dan barang siapa membaca sebanyak 50 kali diahadapan o ..

Pertunangan Yang Mengikut Syariat

Sebelum seorang lelaki ingin menghantar pinangan, utuskanlah wakil untuk meninjau latar belakang peribadi wanita pilihannya itu. begitu juga sebaliknya bagi pihak keluarga wanita dalam membuat keputusan untuk menerima bakal menantunya. hendaklah diselidiki dahulu diri lelaki yang hendak meminang ..

Nabi Laknat Perempuan Nipiskan Bulu Kening

firman allah bermaksud: “dan katakan kepada perempuan-perempuan yang beriman, supaya mereka menahan sebahagian penglihatan, memelihara kehormatannya dan tiada memperlihatkan perhiasannya (tubuhnya) selain daripada yang nyata (mesti terbuka daripada bahagian badannya yang sangat perlu dalam ..

Hadis Rasulullah S A W

Diriwayatkan daripada abu hurairah r.a katanya: rasulullah s.a.w bersabda: sesiapa yang tidak meninggalkan percakapan palsu (bohong) malah dia terus melakukannya, allah tidak mempunyai apa-apa kepentingan di dalam tindakannya meninggalkan makanan dan minuman (tidak ada gunanya dia meninggalkan maka ..

Perkara Sunat Dilakukan Hari Jumaat

1. mandi bagi kita di malaysia dan penduduk negara lain yang mempunyai cuaca serupa, mandi ialah suatu rutin hidup. namun, mandi boleh menjadi amal soleh jika kita meniatkannya semata-mata kerana alah s.w.t. contohnya ialah mandi pada hari jumaat dengan maksud mematuhi galakan rasulullah s.a.w. ..

Detik Terakhir Seorang Kekasih Iii

Kesedihan sahabat berkata anas ra: “ketika aku lalu di depan pintu rumah aisyah ra aku dengar ia sedang menangis, sambil mengatakan: wahai orang-orang yang tidak pernah memakai sutera. wahai orang-orang yang keluar dari dunia dengan perut yang tidak pernah kenyang dari gandum. wahai orang ya ..

Surat Berantai, Sejarah Dan Jawapannya

Disertakan satu isu lama beserta jawapannya..dari kawan.. ============== ingatlah apabila anda menerima wasiat ini, janganlah dibiarkan atau diabaikandan niat anda mengedarkan. wasiat ini adalah kerana allah, dan bukanya takutterhadap bencana yang akan menimpa. wasiat untuk umat islam di seluruh du ..

Seharum Iman Masyitah

...................................... firaun menjadi sombong dan angkuh kerana kebesaran empayarnya dan kehebatan pengaruhnya di kalangan rakyat mesir. dia mengaku sebagai tuhan yang agung dan memusuhi sesiapa saja yang bertuhankan selain dirinya. malahan dia akan membunuh mereka yang tidak men ..

Peranan Ibu Bapa Dalam Mendidik

Muqaddimah memang tidak dapat dinafikan bahawa ibu bapa adalah agen utama dan yang pertama mesti memainkan peranan melaksanakan tanggung jawab mengasuh, mendidik mengajar serta membimbing anak-anak mereka untuk menjadi pewaris pelapis kepada generasi yang cemerlang ilmu dan akhlaknya di dunia dan di ..

10 Wasiat Imam Syafie

Sebelum imam syafie pulang ke rahmatullah, beliau sempat berwasiat kepada para muridnya dan umat islam seluruhnya. berikut ialah kandungan wasiat tersebut: "barangsiapa yang ingin meninggalkan dunia dalam keadaan selamat makan hendaklah ia mengamalkan sepuluh perkara." pertama: hak kepada diri. ..

Sebab Sebab Jahat Akhir Hayat

sebahagian besar mereka yang menzahirkan islam dan beramal dengan segala kewajipan yang diperintahkan tetapi akhir kehidupan mereka dalam keadaan jahat pengakhirannya(su' al-khatimah), kita berlindung dengan allah daripada perkara ini. perkara ini ada yang berlaku ketika masih hidup dan banyak juga ..

5 Maksiat Yang Disegerakan Balasannya

5 maksiat yang disegerakan balasannya” daripada ibnu omar r.a. berkata : berhadap rasulullah saw kepada kami (pada suatu hari) kemudian beliau bersabda :”wahai kaum muhajirin, lima perkara kalau kamu telah dibalakan dengannya (kalau kamu telah mengerjakannya), maka tiada kebaikan lagi b ..