Surah Al-Haaqqah

Al-Haaqqah #1
الْحَاقَّةُ
Saat yang tetap berlaku itu -
The Reality
真灾,
Al-Haaqqah #2
مَا الْحَاقَّةُ
Apakah dia sifat dan keadaan saat yang tetap berlaku itu?
What is the Reality
真灾是什么?
Al-Haaqqah #3
وَمَا أَدْرَاكَ مَا الْحَاقَّةُ
Dan apa jalannya engkau dapat mengetahui tentang sifat dan keadaan saat yang tetap berlaku itu? (Saat itu ialah hari kiamat).
Ah , what will convey unto thee what the reality is!
你怎么能认识真灾是什么呢?
Al-Haaqqah #4
كَذَّبَتْ ثَمُودُ وَعَادٌ بِالْقَارِعَةِ
Kaum Thamud dan Aad telah mendustakan hari (kiamat) yang menggempar dan mengharukan itu.
( The tribes of ) Thamud and Aad disbelieved in the judgment to come .
赛莫德人和阿德人,曾否认大难。
Al-Haaqqah #5
فَأَمَّا ثَمُودُ فَأُهْلِكُوا بِالطَّاغِيَةِ
Maka (masing-masing menerima azab dunianya) - adapun Thamud (kaum Nabi Soleh), maka mereka telah dibinasakan dengan (petir) yang melampau dahsyatnya.
As for Thamud , they were destroyed by the lightning .
至於赛莫德人呢,已为严刑所毁灭;
Al-Haaqqah #6
وَأَمَّا عَادٌ فَأُهْلِكُوا بِرِيحٍ صَرْصَرٍ عَاتِيَةٍ
Adapun Aad (kaum Nabi Hud), maka mereka telah dibinasakan dengan angin ribut yang kencang, yang melampau kencangnya, -
And as for Aad , they were destroyed by a fierce roaring wind ,
至於阿德人,已为怒吼的暴风所毁灭。
Al-Haaqqah #7
سَخَّرَهَا عَلَيْهِمْ سَبْعَ لَيَالٍ وَثَمَانِيَةَ أَيَّامٍ حُسُوماً فَتَرَى الْقَوْمَ فِيهَا صَرْعَى كَأَنَّهُمْ أَعْجَازُ نَخْلٍ خَاوِيَةٍ
Yang diarahkannya menyerang mereka tujuh malam lapan hari terus-menerus; (kalaulah engkau menyaksikannya) maka engkau akan melihat kaum itu bergelimpangan mati, seolah-olah mereka: batang-batang pohon kurma yang (tumbang dan) lompang.
Which He imposed on them for seven long nights and eight long days so that thou mightest have seen men lying overthrown , as they were hollow trunks of palm trees .
真主曾使暴风对著他们连刮了七夜8昼,你看阿德人倒仆在地上,好像空心的海枣树干一样。
Al-Haaqqah #8
فَهَلْ تَرَى لَهُم مِّن بَاقِيَةٍ
Dengan yang demikian, dapatkah engkau melihat lagi sisa-sisa mereka (yang masih hidup)?
Canst thou ( O Muhammad ) see any remnant of them?
你能看见他们还有孑遗吗?
Al-Haaqqah #9
وَجَاء فِرْعَوْنُ وَمَن قَبْلَهُ وَالْمُؤْتَفِكَاتُ بِالْخَاطِئَةِ
Dan (selain dari mereka) datanglah Firaun, dan orang-orang yang terdahulu daripadanya, serta penduduk negeri-negeri yang telah ditunggang balikkan - dengan melakukan perkara-perkara yang salah.
And Pharaoh and those before him , and the communities that were destroyed , brought error ,
法老和在他之前的人,以及被倾覆的城市的居民,又再犯罪,
Al-Haaqqah #10
فَعَصَوْا رَسُولَ رَبِّهِمْ فَأَخَذَهُمْ أَخْذَةً رَّابِيَةً
Iaitu masing-masing menderhaka kepada Rasul (yang diutuskan oleh) Tuhan mereka, lalu Allah menyeksa mereka dengan azab yang sentiasa bertambah.
And they disobeyed the messenger of their Lord , therefor did He grip them with a tightening grip .
他们曾违抗他们的主的使者,故他严厉惩治了他们。
Al-Haaqqah #11
إِنَّا لَمَّا طَغَى الْمَاء حَمَلْنَاكُمْ فِي الْجَارِيَةِ
Sesungguhnya Kami, - ketika air (banjir) melampaui hadnya (serta menenggelamkan gunung-ganang), - telah mengangkut (serta menyelamatkan nenek moyang) kamu ke dalam bahtera Nabi Nuh (yang bergerak laju pelayarannya).
Lo! when the waters rose , We carried you upon the ship
当大水泛滥的时候,我让你们乘船,
Al-Haaqqah #12
لِنَجْعَلَهَا لَكُمْ تَذْكِرَةً وَتَعِيَهَا أُذُنٌ وَاعِيَةٌ
(Kami lakukan yang demikian) untuk Kami jadikan peristiwa itu satu pelajaran bagi kamu, dan untuk didengar serta diambil ingat oleh telinga (orang-orang) yang mahu menerima pengajaran.
That We might make it a memorial for you , and that remembering ears ( that heard the story ) might remember .
以便我以那件事为你们的教训,以便能记忆的耳朵把它记住。
Al-Haaqqah #13
فَإِذَا نُفِخَ فِي الصُّورِ نَفْخَةٌ وَاحِدَةٌ
Kemudian (ketahuilah bahawa) apabila ditiup Sangkakala dengan sekali tiup, -
And when the trumpet shall sound one blast
当号角一向,
Al-Haaqqah #14
وَحُمِلَتِ الْأَرْضُ وَالْجِبَالُ فَدُكَّتَا دَكَّةً وَاحِدَةً
Dan bumi serta gunung-ganang diangkat (dari tempatnya) lalu dihancurkan keduanya dengan sekali hancur, -
And the earth with the mountains shall be lifted up and crushed with one crash ,
大地和山岳都被移动,且互相碰撞一次的时候;
Al-Haaqqah #15
فَيَوْمَئِذٍ وَقَعَتِ الْوَاقِعَةُ
Maka pada saat itu berlakulah hari kiamat, -
Then , on that day will the Event befall .
在那日,那件大事将发生,
Al-Haaqqah #16
وَانشَقَّتِ السَّمَاء فَهِيَ يَوْمَئِذٍ وَاهِيَةٌ
Dan terbelahlah langit, lalu menjadilah ia pada saat itu reput (dan runtuh),
And the heaven will split asunder , for that day it will be frail .
天将破裂;在那日,天将成为脆弱的。
Al-Haaqqah #17
وَالْمَلَكُ عَلَى أَرْجَائِهَا وَيَحْمِلُ عَرْشَ رَبِّكَ فَوْقَهُمْ يَوْمَئِذٍ ثَمَانِيَةٌ
Sedang malaikat-malaikat (ditempatkan) mengawal segala penjurunya, dan Arasy Tuhanmu pada saat itu dipikul oleh lapan malaikat di atas malaikat-malaikat yang mengawal itu.
And the angels will be on the sides thereof , and eight will uphold the Throne of their Lord that day , above them .
众天神将在天的各方;在那日,在他们上面,将有八个天神,担负你的主的宝座;
Al-Haaqqah #18
يَوْمَئِذٍ تُعْرَضُونَ لَا تَخْفَى مِنكُمْ خَافِيَةٌ
Pada hari itu, kamu semua dihadapkan (untuk hitungan amal); tidak ada sesuatu pun yang tersembunyi (kepada Allah) dari perkara-perkara kamu yang tersembunyi.
On that day ye will be exposed ; not a secret of you will be hidden .
在那日,你们将被检阅,你们的任何秘密,都无法隐藏。
Al-Haaqqah #19
فَأَمَّا مَنْ أُوتِيَ كِتَابَهُ بِيَمِينِهِ فَيَقُولُ هَاؤُمُ اقْرَؤُوا كِتَابِيهْ
Maka sesiapa yang diberikan menerima Kitab amalnya dengan tangan kanannya, maka ia akan berkata (dengan sukacitanya kepada sesiapa yang ada di sisinya): ` Nah! Bacalah kamu Kitab amalku ini!
Then , as for him who is given his record in his right hand , he will say : Take , read my book!
用右手接受自己的功过簿的人将说:“你们拿我的功过簿去读读吧!
Al-Haaqqah #20
إِنِّي ظَنَنتُ أَنِّي مُلَاقٍ حِسَابِيهْ
"Sesungguhnya aku telah mengetahui dengan yakin, bahawa aku akan menghadapi hitungan amalku (pada hari yang ditentukan)!"
Surely I knew that I should have to meet my reckoning .
我确已猜想到我必遇见我的账目。”