Cacat Iman Di Hujung Lidah

Oleh iLa~shuhaiLa
23-Nov-2002 06:17

Suatu kisah yang patut dijadikan iktibar...

Dingin pagi masih terasa ketika melangkah masuk ke warung Pak Cu yang terletak di pinggir selekoh. Beberapa orang penduduk kampung yang kebanyakannya mahu ke tempat kerja, singgah bersarapan dahulu. Berbual mesra bertukar cerita sesama mereka.

Tiba-tiba datang seorang makcik, yang juga ingin ke tempat kerjanya. Mungkin berkebun kerana gaya pakaiannya dipakai untuk ke tempat seumpama itu. Dia melangkah masuk sambil memanggil nama pemilik warung. Makcik itu meminta sejenis ubat menambah tenaga.

Warung Pak Cu, selain menjual makanan dan minuman juga menjual keperluan harian lain, termasuk ubat-ubat tradisional kampung. Orang kampung yang kebanyakannya bekerja membanting tulang empat kerat, kebiasaannya memerlukan ubat-ubatan begitu. di Warung Pak Cu lah tempat mereka mendapatkannya.

"Aku kalau tak ada ubat ni, tak boleh bangunlah..." kata makcik itu sementara menunggu Pak Cu mengambilkan ubat yang diminta.

Selepas makcik itu keluar, pakcik (datuk) yang duduk semeja meluahkan rasa tidak puashatinya terhadap kata-kata makcik yang meminta ubat tadi. Kata-kata begitu tidak sepatutnya diucapkan. Terdiam mendengar 'kuliah' ringkas pakcik tersebut. Tidak terfikir pun seperti apa yang difikirkannya. Bukan sebarangan orang tua ini. Layaklah dia menjadi datuk kepada cucu-cucunya. Dadanya berisi ilmu, untuk diturunkan kepada anak cucu.

Kata-kata makcik tadi boleh mengheret iktikad seseorang berada di pinggir jurang musnah. Boleh cacat iman dihujung lidah. Kenapa? Kerana, antara ubat dan Allah Taala, yang manakah sebenarnya memberi kekuatan kepada makcik itu untuk bangun?
Demikian rumusan dari pakcik yang duduk semeja. Walaupun mungkin ucapan makcik itu diluahkan tanpa sedar, tetapi di sisi Allah Taala ia tetap diperhatikan.

Teringat pada baris-baris ayat dalam sepotong Hadis Riwayat Imam Muslim yang membicarakan tentang fitnah di akhir zaman : "...di mana pada waktu pagi seseorang masih beriman, tapi pada waktu petang menjadi kafir, atau pada waktu petang masih beriman dan pada waktu paginya menjadi kafir..."

Sedihnya menjadi orang yg beriman yang begitu. Janganlah membiarkan pulut membinasakan santan. Pulut tetap masih boleh dinikmati walaupun tanpa berkuahkan santan. Begitulah dengan perahu yang terlajak, masih boleh diundur. Tapi kalau terlajak kata...?!* (ANIS/Okt'02)

ps : sama-samalah kita mengambil ikhtibar dari cerita ini.. sesungguhnya iman itu adalah rahmat Allah SWT yg paling besar sekali...
...agung di dunia memang harta jadi sandaran, keagungan di akhirat amal jualah yang menentukan... <<...Jaga Diri N Hiasi Peribadi...>>

 

Please login or register to leave a comment.
webmaster@mymasjid.net.my