Risalah Fikir (276) 40 Tahun Tidak Pernah Memiliki 2 Helai Baju

Oleh Ustaz Jalil
29-Jul-2002 02:51

Mari kita hayati betapa zuhudnya orang2 solih dahulu....

Telah berkata Ibnu Hubaiq roh.a. : Aku telah mendengar Yuusuf bin Asbaatroh.a. menerangkan :

LII ARBA'UUNA SANATAN MAA MALAKTU QOMIISOIN !!!

[Pengertiannya : BAGIKU SELAMA 40 TAHUN TIDAK PERNAH MEMILIKI 2 HELAI BAJU!!!].

Begitulah terjemahan kasar, dari Sifah As-Sofwah, susunan Al-Imaam Al- 'AalimJamaaluddiin Abil Faroj Ibnu Al-Jauziyy roh.a., mujallad 4, muka surat 263.

Itulah antara bintang kita .... Tempoh 40 tahun bukanlah sekejap. Kalaudikira drp usia 18 tahun, berma'na selepas 40 tahun, usia beliau menjadi 58tahun ! Itu baru ditinjau dari segi baju/pakaian. Tentulah tidak kurang hebatnya(dari segi kezuhudan dan keruhanian) bila ditinjau dari segi tempat tinggal,jenis makanan, dan segala keperluan yg lain2.

Orang2 yg seperti inilah benar2 telah memahami akan erti dunia dankepalsuannya, akan erti dunia dan gurausendanya, akan erti dunia dan tipudayanya...

Orang2 yg seperti inilah yg benar2 menjiwai akan nilai2 keruhanian dan nilai2akhirot.

Kita pula bagaimana ? Dalam tempoh 40 tahun itu, bagaimana dengan baju2 danpakaian2 kita ? Bagaimana dgn segala kemewahan yg lain2 pulak ? Aduhai.....Malah sampai sa'at ini, usha untuk menimbun2kan segala bentuk kebendaan tidakhenti2 lagi, malah usha dan fikir kita kearah itu setiap sa'at terus meningkat.....wawasan demi wawasan diadakan untuk mencapai tahap2 ketinggian dan penimbunankebendaan itu !!! Aduhai....

ROBBI FALAA TAJ'ALNII FIL-QOUMIZZOOLIMIIN !!

Walloohu A'lam. Semoga kita sama2 mengambil i'tibaar... Wassalaamu'alaikumwrb., Alfaqiiru ilallooh.

MUFRODAAT :

[1] MILK : milik, kepunyaan, kj: AMLAAK. [2] DZAWIL-AMLAAK : orang2 yg berada,hartawan. [3] MILKUT-TORIIQ : tengah jalan, WASATUT-TORIIQ.

 

Please login or register to leave a comment.
webmaster@mymasjid.net.my