Generic placeholder image
Oleh Hairyna Batrisya
27-Jan-2006 15:32
Memang ramai penah menasihatkan agar cuba belajar lupakan kenangan pahit yang penah bertandang dalam kehidupan kita...ntahlah ....kadang2 saya rasa sedih sangat kerana diperlakukan sedemikian rupa....puas saya tanya pada husband dimana kesilapan saya sehingga sanggup dia mengabaikan saya disaat2 saya perlukan sokongan dia...selama tiga tahun...tiga tahun kami tunggu kehadiran cahaya mata....bila saya dah pregnant.....kandungan dah masuk 4 bulan...dia mula buat perangai.....nak kata saya tak layan dia di tempat tido...rasanya tak penah saya tolak jika dia nak 'bersama' saya.....even esok saya masuk spital.....malam tu sempat lagi kami 'bersama'.....dari segi makan ...pakai....everything..rasanya untuk dia semua perfect.......before this....kami tinggal di Melaka...saya bergaji tetap sedangkan my husband masa tu baru nak mula menapak dengan bekerja di McD dengan gaji RM2.20 sejam...bayangkan lah ....sewa rumah..duit kereta...belanja dapur..semua saya ...tapi saya tak penah berkira pon dengan dia...kami penah bersusah payah ....sangat susah....nak makan pon kadang2 husband bawak balik ayam McD yang lebih2 tu untuk kami makan berdua....after that....7 bulan selepas kawin...hb kene transfer ke KL....naik pangkat...masa tu maybe rezeki anak sebab saya baru pregnant...so berpisah la kami seketika....saya di Melaka..dia di KL....every week dia tetap balik jenguk saya...every week .....kadang2 naik motor...kadang2 naik bas....namun disebabkan masa tu keja saya amat sibuk.......so saya keguguran....itupun saya drive sendiri ke hospital melaka...bila dah masuk wad....baru call husband and family..and yang lebih mengharukan...tak sampai dua jam..husband dah sampai dengan linangan air mata....sedih lihat saya yang sebatang kara (kat Melaka saya sewa rumah teres 3 bilik 2 bilik air..sorang2 diri..sebab hb keje syif..so dia cuti majoriti hari kita bekerja...seganlah nak bawak kwn2 tinggal serumah)....itula pasal..after that...lepas hb pujuk..at last...memang dah rezeki...dapat la saya transfer ke KL.....jabatan kerajaan jugak....so..puaslah hati kami sebab dah serumah.....so...hampir dua tahun kat sini...barula saya disahkan pregnant....ape lagi...hb suka sangat....
awal2 pregnant..saya memang ditatang bagai minyak yang penuh....namun kegembiraan tu tidak lama.....awal Jan 05....hb kene transfer ...dan disitulah bermulanya peristiwa pahit....Allah saja yang tahu betapa peritnya saya ....dengan perut memboyot....kecewa sangat .....bagi saya semuanya dah hancur...saya tak dapat nak buat tindakan yang berat2 sebab saya sayangkan kandungan saya...jika tidak..mungkin dah lama janda tu saya belasah (masa sekolah dulu saya nie kasar sket....masuk uitm je baru jadik pompuan melayu terakhir...tu pun sebab amik kos secretary)....nasib baik la ada insan yang bersimpati dengan saya masa tu...itupun kawan baik janda nie....dia la yang ceritakan segala2nya tentang hubungan hb ngan janda nie....paling mengecewakan..hb saya penah tido dengan pompuan nie...ya Allah.....bayangkan la ...penah sekali tu masa kami nak bersama...dia tersebut nama manja betina tu...'baby'....hati siapa yang tak terkilan.....betina nie dah main lebih 20 lelaki sepanjang hidup dia yang kini dah berumur 21thn....penah kawin ngan doktor kat spital selayang..masa tu dia pregnantkan anak luar nikah pakcik dia....pegi check up asyik ngan doktor tu...so doktor tu pun simpati la ngan dia...sebab dia nie pandai menagih simpati....dorang pon kawin kt sempadan as second wife.....tapi itulah....doktor tu bagi dia kad kredit...kemewahan..tapi sayang...dengan perut dia dah memboyot2 tu pon..dia tetap main jugak balik ngan pakcik dia tu....so..bila dah bersalin....anak pompuan...dia pon kasik la kat orang.....dan dia pon meneruskan kehidupan dia dengan dahagakan 'batang' lelaki...suami mana yang tahan bila dia keluar bekerja...bini pulak bawak jantan balik rumah..so husband dia pon tegurla....tapi dia tamo dengar kata...last2 bercerai...kawin pon kat sempadan.....lepas dari tu..dia ada sugar daddy...sorang pilot...masa tu sugar daddy dia penah datang ke tempat keje utk jumpa dia...tapi dia kelentong hb saya...dia kata tu bapak angkat dia....masa tu hb saya percayakan dia je...ye la..tengah kemaruk asmara....
Ya Allah...kalaulah janda jahanam tu 10kali ganda baik dari saya nie...saya memang sanggup undur diri....ye la....enam tahun saya bersama dengan husband saya..tup2 dia dah sukakan orang lain..saya takleh nak buat ape la kan....tapi masalahnya ...janda nie memang layak digelar PELACUR.....hb saya nyaris kene pukul ngan pakwe2 dia....tapi masa tu hb saya memang bodoh gila.....dah tau betina tu main jugak ngan jantan2 lain selepas dia....namun hb saya tetap jugak teruskan ...ya Allah....memang besar dugaanNYa.....bila hb saya cuti..sanggup tu dari setapak ke selayang semata2 nak jemput betina nie ......hb saya nie kalau you all nak tau..memang mudah sangat percayakan orang....lebih2 lagi betina nie cakap bekas laki selalu pukul la...lepas tu pakwe2 dia nak kikis duit dia la..(yela..sugar daddy kasik RM2000 sebulan tu)....agaknya tu yang hb saya stay ngan betina nie sebab nak merasa hidup mewah.....iee..memang geram sangat...geram .....padahal kawan betina nie bagi tau saya...bekas laki dia..mertua dia..semua baik gila...sangat baik...even dorang dah bercerai..mertua dia tetap suka ngan dia..tapi dia tak penah menghargai....mak bapak dia pon dah bercerai...tapi still datang gak nak jumpa ngan anak dia.....tapi betina nie memang tak sedar dek untung...buang semua2 yang baik..itulah...sebelum hb saya...dia penah jugak jalinkan hubungan ngan laki orang....lepas tu ngan hb saya....kawan dia kata..dia just nak peralatkan hb saya untuk kepuasan nafsu dia...and then untuk kegunaan kemudahan dia nak gie jalan2 ke...mana2 ke...punyala bodohnya hb saya tu .....hb saya sanggup tu beromen2 ngan dia kat tempat keje....kat sudut makan staff2..buat love bite kat leher...dan betina nie pulak dengan bangga2 dedahkan bite dia kat dada...kat leher....lepas tu bagi tau lak tu yang hb saya buat.....malu sangat ..memang malu sangat....semua orang pandang slect kat saya bila saya datang nak jumpa hb kt tmpt kije...lepas saya dah tau perangai betina nie la saya kuatkan semangat untuk selamatkan hb saya....dengan bantuan kawn baik betina nie...saya berjaya huru harakan hubungan dorang....ye la..kalau saya sorang diri..payah sebab saya memboyot..last2..bila hb ada kat rumah...dia memang ok....cuma bila dah sampai tempat keje....dah jumpa betina tu..terus lupa kat saya nie..hb saya penah mengaku..dia memang sayangkan saya dan takkan lepaskan sampai akhir hayat dia.....tapi dia sendiri tak tau macam mane boleh terperangkap ngan betina nie.....saya jawap kat dia...memang awak tak ikhlas kawin ngan saya..sebab tu la...dah tiga tahun awak jadik manager mcd...tapi tak naik2 pangkat...sebab niat awak bekerja tak ikhlas...sebab tu la every month duit habis....pas tu guna pulak duit saya.....eii...memang saya sound direct ngan dia..sepatutnya makin lama kawin..cinta makin kuat lebih2 lagi saya mengandungkan benih awak yang HALAL tau...tapi ini balasan awak pada saya kan?.....ya Allah.....memang perit sangat ....orang2 alim cakap hb saya dah terkena ngan betina nie....sebab betina nie pandai 'layan'.....tu yang hb tak peduli orang cakap ape pon...janji dia 'sedap'....
....bayangkanlah la...saat saya tengah bertarung nyawa...hb saya masih lagi pergi jumpa ngan janda jahanam nie....hati sapa yang tak hancur.....hb saya penah cakap dia memang nak putuskan hubungan..tapi tak berdaya...sebab betina nie memang pandai buat muka kesian...dia tau kelemahan hb saya...itulah pasal...memang sedih sangat ....tak terbayang rasanya...
Masa dah bersalin tu.....nampak la hb berubah sket demi sket...cuma saya terkilan dan sekaligus melenyapkan kepercayaan saya ialah...masa dalam pantang hari tu..dia dukung anak sambil pegang al quran mengadap qiblat.....bagitau dia memang dah takde ape2 hubungan ngan janda nie....tup2 bila habis pantang.....naik je KL.....rupa2nya hb saya tipu saya bulat2...sanggup dia permainkan sumpah..alquran...demi cover line dia....ya Allah..hati sape yang tak hancur ....dia main ngan betina tu pada malam saya nak balik ke KL esoknya....bayangkanla ...ntah2 dia dah bawak betina nie balik ke flat kami sebab masa saya masuk je dalam rumah... album habis semua terkeluar....rumah bersepah.....bila tanya..dia taknak plak mengaku....ntahlah .....
Skarang nie...memang alhamdulillah...husband saya memang nampak telah benar2 berubah.....sedaya upaya dia cakap pada saya untuk cuba semula membina cinta saya padanya yang telah hancur........sukar saya nak percayakan orang yang telah mengkhianati cinta kita....terlalu payah untuk saya telan semua kepahitan yang telah saya lalui ini...lebih2 lagi hb saya sanggup mempermainkan alquran...sumpah...demi anak...ya Allah....sukarnya saya nak menerima hb saya .....hb saya dah buat ujian darah...untuk pastikan dia tiada jangkitan apa2 ngan betina tu....so far ...alhamdulilah....tiada ape2...
hubungan saya ngan hb so far ....memang la ok...cuma kadang2 semakin saya cuba lupakan....baca quran ke....ape ke...semakin kuat pulak sakit dihati nie muncul...walhal...husband saya memang banyak sangat berubah....saya memang dah tak ungkit dihari kami adakan perbincangan...tapi peristiwa nie benar2 buat saya makan hati....saya jadi sensitif.......emosi....ntahla.....
sorilah panjang lebar....kadang2 meluahkan ape yang terpendam akan melegakan sedikit kecelaruan yang bersarang diminda....so far saya memang sayangkan hb saya....kami bersama2 membina kehidupan diusia yang muda....hb saya memang muda setahun dari saya..sekang saya 25..dia 24...kami kawin masa umur saya 22.....dia 21......kesusahan penah kami lalui....dan banyak sangat dugaan dah kami rasa....tetapi dugaan yang diturunkan oleh Allah pada saya kali ini lah paling sukar untuk saya buang.....Kadang2 kesian jugak melihat hb saya sebab saya selalu makan hati sendiri.....tiap kali dia lihat anak kami...kadang2 dia menangis mengenangkan dosanya pada saya dan anak kami.....walaupun saya dan hb dah berbincang untuk buka lembaran baru...namun terlalu sukar untuk saya lupakan kenangan pahit nie....pada awalnya memang saya berniat nak tuntut cerai memandangkan dia tak berubah....tapi lihat dia dah betul2 insaf....perasaan sayang tu timbul kembali....bukan mudah nak memutuskan satu2 hubungan yang terjalin sekian lama....atas nasihat kaunselor...family...rakan2.....dan memikirkan masa depan....saya menerima hb semula dengan hati yang terbuka walaupun hakikatnya terlalu pahit untuk membina semula cinta yang telah hancur dengan insan yang sama.....bantulah saya....
Please login or register to leave a comment.
webmaster@mymasjid.net.my