Generic placeholder image
Oleh ida
02-Sep-2005 08:47
PADA suatu malam ketika mendatangi Rasulullah saw, malaikat Jibrail berkata:
Wahai Muhammad, malam ini Allah buka pintu-pintu langit dan pintu-pintu rahmat. Bangkit dan bersembahyanglah, angkat kepalamu dan tadahkan kedua-dua tanganmu ke langit!
Rasulullah bertanya: "Wahai Jibrail, malam apakah ini?"
Malam ini dibukakan 300 pintu rahmat, jawab Jibrail, seraya menambah: Allah mengampuni kesalahan sesiapa sahaja yang tidak menyekutukan-Nya dengan sesuatu kecuali tukang sihir, ahli nujum, orang-orang yang bermusuhan dalam Islam, mereka yang terus-menerus meminum arak, sentiasa berzina, pemakan riba, penderhaka kepada ibu bapa, pengadu domba dan pemutus hubungan silaturahmi. Allah tidak mengampunkan mereka hingga mereka bertaubat meninggalkan kejahatan-kejahatan tadi.
Sebaik-baik mendengar penjelasan malaikat Jibrail tadi, Rasulullah saw lalu keluar dan mengerjakan solat serta menangis dalam sujudnya sambil memohon:
"Ya Allah, aku berlindung kepada-Mu dari azab seksa-Mu dan dari kemurkaan-Mu. Tiada kubatasi puji-pujianku kepada-Mu. Maka bagi-Mu-lah segala puji-pujian itu hingga Engkau meredainya."
Rasulullah lalu bersabda, yang bermaksud:
"Dinamakan dengan Syaaban (berserak) kerana didapati di dalamnya pelbagai kebajikan yang berserak-serak."
Dalam sebuah hadis lain Rasulullah saw bersabda yang bermaksud:
"Kelebihan Syaaban dari bulan-bulan lain adalah laksana kelebihanku dari nabi-nabi lain. Dan kelebihan Ramadan dari bulan-bulan lain adalah umpama kelebihan Allah dari seluruh hamba-Nya."
Nisfu bermaksud setengah. Jelasnya, malam pertengahan atau 15 hari bulan Syaaban
hanya kepada Mu aku berserah...
Please login or register to leave a comment.
webmaster@mymasjid.net.my