Hadis Abdullah bin Mas'ud r.a katanya:
Rasulullah s.a.w pernah bersabda kepadaku: Bacakan Al-Quran kepadaku. Aku bertanya: Wahai Rasulullah, adakah aku harus membacakan Al-Quran kepada kamu, sedangkan Al-Quran itu diturunkan kepada kamu! Rasulullah s.a.w bersabda: Sesungguhnya aku suka mendengarnya dari orang lain. Lantas aku membaca surah An-Nisa' sehinggalah aku sampai pada ayat: فَكَيْفَ إِذَا جِئْنَا مِنْ كُلِّ أُمَّةٍ بِشَهِيدٍ وَجِئْنَا بِكَ عَلَي هَؤُلَاءِ شَهِيدًاYang bermaksud: Dan kami datangkan kamu (wahai Muhammad) untuk menjadi saksi terhadap mereka (umatmu). Kemudian aku mengangkatkan kepalaku atau secara tiba-tiba seseorang berada di sampingku, ketika itu aku mengangkatkan kepala dan aku melihat baginda mengalirkan air matanya.

'Abdullah bin Mas'ud, may Allah be pleased with him, reported:
The Messenger of Allah (may peace be upon him) said to me: recite the Qur'an for me. He asked: Messenger of Allah, (how) should I recite to you whereas it has been sent down to you? He (the Holy Prophet) said: I desire to hear it from someone else. So I recited surah Al-Nisa' till I reached the verse: How (will it be) then, when We bring from each nation a witness and We bring you (O Muhammad SAW) as a witness against these people? I lifted my head, or a man beside me touched me to draw my attention, and so I lifted my head and saw his (the Prophet's) tears falling. Hadith number in Sahih Muslim [Arabic only]: 1332