Hadis Ali bin Abu Talib r.a:
Sesungguhnya Nabi s.a.w telah datang berjumpa Ali dan Fatimah pada suatu malam. Baginda bertanya: Adakah kamu tidak sembahyang? Ali segera menjawab: Wahai Rasulullah! Sesungguhnya kami berada di bawah kuasa Allah. Jika Allah berkehendak supaya kami bangun, tentu Dia akan membangunkan kami. Mendengar jawapan Ali itu, Rasulullah s.a.w terus beredar. Kemudian Ali mendengar baginda menepuk pahanya seraya bersabda dengan firman Allah:وَكَانَ الْإِنْسَانُ أَكْثَرَ شَيْءٍ جَدَلًا Yang bermaksud: Dan sememangnya manusia itu adalah makhluk yang banyak membantah.

'Ali bin Abi Talib, may Allah be pleased with him, narrated:
The Messenger of Allah (may peace be upon him) came one night to see him ('Ali) and Fatimah (the daughter of the Holy Prophet) and asked: Do you not observe (Tahajjud) Prayer? I ('Ali) said: Messenger of Allah, verily our souls are in the hands of Allah and when He wants to awaken us, He does. The Messenger of Allah (may peace be upon him) went back when I said this to him. He was striking his hand on his thigh while returning, and I heard him say: man is ever more quarrelsome than anything Hadith number in Sahih Muslim [Arabic only]: 1294