Hadis Abu Hurairah r.a katanya:
Diiqamatkan sembahyang, kami terus berdiri dan mengadakan barisan iaitu saf sebelum Rasulullah s.a.w keluar kepada kami. Tidak lama kemudian datanglah Rasulullah s.a.w sehinggakan baginda berhenti di tempat sembahyangnya. Sebelum mengangkat takbir baginda mengingatkan sesuatu sambil beredar. Baginda bersabda kepada kami: Berdirilah di tempatmu. Sementara itu kami masih berdiri menanti baginda sehinggalah baginda keluar kepada kami. Baginda telah membersihkan kepala baginda dengan air lalu bertakbir dan mendirikan sembahyang bersama kami.

Abu Hurairah, may Allah be pleased with him, reported:
Iqamah was pronounced, and the people had formed themselves into rows. The Messenger of Allah (may peace be upon him) came out and stood at his place, and then pointed out with his hand that we should stand at our places. He then went away, took a bath and water trickled from his head. He then led us in the Prayer. Hadith number in Sahih Muslim [Arabic only]: 950