Hadis Saad r.a katanya:
Umar meminta kebenaran daripada Rasulullah s.a.w untuk menemui baginda s.a.w. Pada ketika itu, beberapa orang wanita Quraisy sedang berbincang dengan Rasulullah s.a.w dengan suara yang tinggi. Apabila mendengar suara Umar meminta izin wanita-wanita itu berlari menuju ke balik tabir. Rasulullah s.a.w mengizinkan Umar masuk. Rasulullah s.a.w tersenyum ketika melihat beliau. Umar berkata: Semoga Allah memanjangkan usiamu wahai Rasulullah! Rasulullah s.a.w berkata: Aku hairan dengan wanita-wanita yang berada di sampingku itu, apabila terdengar suaramu mereka berlari menuju ke balik tabir. Lalu Umar berkata: Wahai Rasulullah! Engkaulah orang yang paling berhak untuk di takuti. Umar berkata kepada wanita-wanita yang bersembunyi itu: Wahai wanita-wanita yang menjadi musuh diri sendiri, adakah kamu merasa takut kepadaku tetapi tidak takut kepada Rasulullah. Mereka menjawab: Benar, kerana tingkah laku dan pertuturan kamu lebih kasar daripada Rasulullah. Rasulullah s.a.w bersabda: Demi Zat aku yang berada di dalam kekuasaan-Nya, tidak ada syaitan yang akan melalui jalan yang dilalui olehmu, melainkan mereka berusaha melalui jalan yang tidak dilalui olehmu.

Sa'd, may Allah be pleased with him, reported:
'Umar sought permission from Allah's Messenger (may peace be upon him) to visit him as some women of the Quraish were busy talking with him and raising their voices above his voice. When 'Umar was permitted to enter they stood up and went hurriedly behind the curtain. While Allah's Messenger (may peace be upon him) was smiling. Thereupon 'Umar said: Allah's Messenger, may Allah keep you happy all your life. Then Allah's Messenger (may peace be upon him) said: I wonder at these women who were with me and no sooner did they hear your voice than they immediately went behind the curtain. Thereupon 'Umar said: Allah's Messenger, you have more right that they should fear you. Then 'Umar (addressing the women) said: O you enemies of yourselves, do you fear me and fear not Allah's Messenger (may peace be upon him)? They said: Yes, you are harsh and strict as compared to Allah's Messenger (may peace be upon him). Thereupon Allah's Messenger (may peace be upon him) said: By Him in Whose Hand is my life, if Satan encounters you in the way he will certainly take a different way from that of yours. Hadith number in Sahih Muslim [Arabic only]: 4410