Hadis Abu Hurairah r.a katanya:
Aku mendengar Rasulullah s.a.w bersabda: ketika aku sedang tidur aku bermimpi melihat diriku berada di sebuah telaga yang terdapat timba. Aku mengambil air telaga itu dengan banyak. Kemudian aku melihat Ibnu Abu Quhafah memegang timba dan mengambil air dari telaga itu sebanyak satu atau dua kali dan setiap kali air diambil pasti berkurang, semoga Allah mengampuninya. Selepas itu timba menjadi besar dan digunakan oleh Ibnu Al-Khattab. Aku tidak pernah melihat manusia perkasa yang dapat melakukan seperti apa yang dilakukan oleh Umar bin Al-Khattab, sehingga orang ramai dapat memberi minuman tersebut kepada unta-unta mereka, kemudian mereka membawa unta-unta itu ke kandang.

Abu Hurairah, may Allah be pleased with him, reported:
Allah's Messenger (may peace be upon him) said: While I was asleep I saw myself on a well with a leather bucket on a pulley. I drew (water) out of that as Allah wished me (to draw). Then the son of Abu Quhafah (Abu Bakr) drew from it one bucketful or two and there was some weakness in drawing that (may Allah forgive him). Then that bucket (changed into a large bucket) and Ibn Al-Khattab drew it. I had never seen any strong man drawing it like 'Umar bin Al-Khattab. He brought out so much water that the camels of the people had enough to drink and then laid down (for rest). Hadith number in Sahih Muslim [Arabic only]: 4405