Hadis Anas r.a:
Sesungguhnya Nabi s.a.w pernah datang ke rumah Ummu Sulaim dan ingin berehat iaitu tidur siang di rumahnya. Ummu Sulaim lalu meletakkan hamparan dari kulit sebagai alas tidur Nabi. Manakala di saat tidur itulah baginda mengeluarkan banyak keringat. Ummu Sulaim lalu mengumpulkan keringat tersebut kemudian mencampurnya dengan minyak wangi dan memasukkannya ke dalam botol-botol kecil. Kemudian Nabi s.a.w bertanya kepada Ummu Sulaim: Apa ini? Beliau menjawab: Keringat kamu. Aku mencampurnya dengan minyak wangiku.

Anas, may Allah be pleased with him, reported:
Umm Sulaim was putting some cloth under the Messenger of Allah (may peace be upon him) when he sleeps. There was too much perspiration of his body. She brought a bottle and began to pour the sweat in that. When Allah's Messenger (may peace be upon him) got up he said: Umm Sulaim, what is this (that you are doing)? Thereupon she said: That is your sweat which we mix in our perfumes and it becomes the most fragrant perfume. Hadith number in Sahih Muslim [Arabic only]: 4302