Hadis Al-Mughirah bin Syu'bah r.a katanya
Tiada seorang pun yang bertanya tentang Dajal kepada Rasulullah s.a.w lebih banyak daripada pertanyaanku kepada baginda dalam persoalan yang sama. Maka baginda bersabda: Wahai anakku! Apakah yang membuatkan kamu bersusah payah untuk memikirkannya? Sesungguhnya dia tidak akan membahayakanmu. Aku berkata: Orang ramai beranggapan bahawa dia akan membawa air yang banyak dan gunung-gunung roti. Rasulullah s.a.w bersabda: Yang lebih dari itu, mudah saja bagi Allah.

Al-Mughirah bin Shu'bah, may Allah be pleased with him, reported:
None else had asked more questions from Allah's Messenger (may peace be upon him) about Al-Dajjal than I, but he simply said in a (light mood): O my son, why are you worried because of him? He will not harm you. I said: The people think that he would have with him rivers of water and mountains of bread, whereupon he said: He is more insignificant in the sight of Allah than that. Hadith number in Sahih Muslim [Arabic only]: 4005