Hadis Abu Hurairah r.a:
Sesungguhnya Rasulullah s.a.w bersabda: Allah tersenyum (reda) terhadap dua orang lelaki, salah seorang darinya membunuh yang seorang lagi namun kedua-duanya dimasukkan ke dalam Syurga. Para sahabat bertanya: Bagaimana boleh terjadi begitu wahai Rasulullah? Baginda bersabda: Seseorang yang ikut berperang pada jalan Allah lalu beliau mati syahid, kemudian orang yang membunuh tadi telah bertaubat dan Allah telah menerima taubatnya. Setelah memeluk Islam beliau juga turut keluar berperang pada jalan Allah, kemudian beliau juga mati syahid.

Abu Hurairah, may Allah be pleased with him, reported:
The Messenger of Allah (may peace be upon him) said: Allah laughs at two men, both of whom will enter Paradise (though) one of them kills the other. They said: Messenger of Allah, how would this be? He said: One of them fights in the way of Allah, the Almighty and Exalted, and dies a martyr. Then Allah turns in mercy to the murderer who embraces Islam, fights in the way of Allah, the Almighty and Exalted, and dies a martyr. Hadith number in Sahih Muslim [Arabic only]: 3504