Hadis Anas bin Malik r.a katanya:
Ketika berlakunya peperangan Badar Rasulullah s.a.w bersabda: Siapakah yang berani menghalang perbuatan Abu Jahal terhadap kita? Maka Ibnu Mas'ud terus pergi mencarinya, setelah itu dia mendapati Abu Jahal telah dibunuh oleh kedua putera Afra' sehingga jatuh tersungkur ke tanah (tetapi masih hidup). Lalu Ibnu Mas'ud mendekati Abu Jahal dan memegang janggutnya sambil berkata: Adakah kamu Abu Jahal? Apakah orang lain yang lebih tinggi kedudukannya membunuhmu atau kaum kamu sendiri? Menurut Abu Mijlaz, ketika itu Abu Jahal berkata: Siapa lagi kalau bukan dua orang anak petani itu yang membunuhku.

Anas bin Malik, may Allah be pleased with him, reported:
The Messenger of Allah (may peace be upon him) said (after the encounter at Badr): Who will ascertain for us what has happened to Abu Jahl? Ibn Mas'ud went (to gather this information). He found that the two sons of 'Afra' had struck him and he lay cold at the point of death. He caught him by his beard and said: Are you Abu Jahl? He said: Is there anybody superior to the person you have killed, or (he said) his people have killed him. According to Abu Mijlaz, Abu Jahl said: Alas! a person other than a farmer would have killed me. Hadith number in Sahih Muslim [Arabic only]: 3358