Hadis Abdullah bin Umar r.a:
Rasulullah s.a.w pernah menyerang Bani Mustalik. Sedangkan mereka tidak bersedia untuk menghadapi serangan dari Rasulullah s.a.w, di mana ternakan mereka sedang meminum air di sebuah mata air. Baginda telah membunuh tentera-tentera mereka dan menawan tawanan mereka. Pada hari itu Juwairiyah telah tercedera dan Abdullah bin Umar adalah salah seorang dari tentera Islam dalam peperangan tersebut.

'Abdullah bin 'Umar, may Allah be pleased with them reported:
The Messenger of Allah (may peace be upon him) made a raid upon Banu Al-Mustaliq while they were unaware and their cattle were having a drink at the water. He killed those who fought and captivated others. On that very day, he captured Juwairiah. 'Abdullah bin 'Umar (himself) was among the raiding troops. Hadith number in Sahih Muslim [Arabic only]: 3260