Hadis Ibnu Abbas r.a:
Diriwayatkan daripada Said bin Jubair katanya: Ibnu Abbas bertanya: Hari ini hari Khamis! Apa yang telah berlaku pada hari Khamis! Kemudian dia menangis sehingga air matanya membasahi batu-batu kecil. Lalu aku bertanya: Wahai Ibnu Abbas! Kenapa dengan hari Khamis? Dia menjawab: Pada hari itu sakit Rasulullah s.a.w bertambah parah kemudian baginda bersabda: Kemarilah! Aku akan tuliskan untukmu suatu catatan yang membuatkan kamu tidak akan tersesat selepasku. Lalu para sahabat bertengkar, padahal tidak seharusnya mereka bertengkar di hadapan Nabi. Mereka bertanya: Kenapa dengan baginda? Adakah baginda bermimpi? Tanyalah kepada baginda. Nabi s.a.w bersabda: Biarkanlah aku. Apa yang aku alami sekarang ini lebih baik (dari pada mendengar pertengkaranmu). Aku mewasiatkan tiga perkara iaitu usirlah orang-orang Musyrikin dari Semenanjung Tanah Arab, berikanlah kepada para tetamu sesuatu yang sama dengan apa yang pernah aku berikan kepada mereka. Kemudian baginda diam tidak menyebut yang ketiga atau mungkin baginda menyebutnya tetapi aku terlupa.

Ibn 'Abbas's Hadith, may Allah be pleased with them.
Sa'id bin Jubair reported that Ibn 'Abbas said: Thursday, and what (happened on) Thursday! Then he wept till his tears wetted the gravel. Thereupon I said: O Ibn 'Abbas, what about Thursday? He said: Allah's Messenger (may peace be upon him) was in his painful ailment and said: Bring me (a pen and paper), so that I write for you a document, if you follow it, you would never go astray. But they disputed, while, in the presence of a prophet, there should be no dispute. They asked: what is the matter with him? Let him tell us. He said: Leave me alone. That which I suffer is better. I advise you to do three things: Drive the polytheists out of the Arabian Peninsula, Grant delegations the same allowances that I used to give. But he kept silent over the third, or he said it but I was made to forget it. Hadith number in Sahih Muslim [Arabic only]: 3089