Hadis Saidatina Aisyah r.a:
Diriwayatkan daripada Ibnu Umar r.a daripada Saidatina Aisyah r.a katanya: Bahawa dia bercadang membeli hamba perempuan untuk dimerdekakan. Pemilik hamba perempuan itu berkata: Kami akan menjualnya dengan syarat iaitu hak pewarisan kerana memerdekakan untuk kami. Aisyah mengadu mengenainya kepada Rasulullah s.a.w lalu baginda bersabda: Dia tidak dapat menghalangimu untuk mendapatkan hak walak (nasab hamba yang dimerdekakan serta harta yang diwarisi) kerana dia hanyalah untuk orang yang memerdekakan.

'A'ishah's Hadith, may Allah be pleased with her.
Ibn 'Umar reported that 'A'ishah decided to buy a female-slave and then set her free, but her masters said: We are prepared to sell her to you on the condition that her right of inheritance would vest with us. She ('A'ishah) made a mention of that to Allah's Messenger (may peace be upon him), whereupon he said: This should not stand in your way. The right of inheritance vests in one who emancipates. Hadith number in Sahih Muslim [Arabic only]: 2761