Hadis Abdullah bin Umar r.a katanya:
Rasulullah s.a.w bersabda: Aku diarahkan supaya memerangi manusia sehinggalah mereka mengucapkan Dua Kalimah Syahadat iaitu: لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ مُحَمَّدٌ رَسُولُ اللَّهِ mendirikan sembahyang serta mengeluarkan zakat. Sesiapa yang melakukannya bererti dia dan hartanya bebas daripada aku kecuali dibenarkan oleh syariat Islam dan segala-galanya terserahlah kepada Allah s.w.t untuk menentukannya.

'Abdullah bin 'Umar, may Allah be pleased with them, reported:
Allah's Messenger said: I have been commanded to fight against people till they testify that there is no god but Allah, and that Muhammad is the Messenger of Allah, perform the Prayer, and pay Zakah. If they do that, their blood and property are guaranteed protection on my behalf except when justified by law, and their affairs rest with Allah. Hadith number in Sahih Muslim [Arabic only]: 33