Hadis Abu Zar r.a:
Beliau mendengar Rasulullah s.a.w bersabda: Seseorang yang mengaku keturunannya selain dari ayahnya, padahal dia mengetahuinya, pastilah dia kafir iaitu mengingkari nikmat dan kebaikan, tidak memenuhi hak Allah dan hak ayahnya. Sesiapa mengaku sesuatu yang bukan menjadi miliknya, maka dia tidak tergolong dari golongan kami dan hendaknya dia mempersiapkan tempatnya di Neraka. Sesiapa memanggil seseorang dengan kafir atau menyatakan musuh Allah, padahal sebenarnya tidak demikian, maka tuduhan itu akan kembali kepada dirinya.

Abu Dharr, may Allah be pleased with him, reported:
Allah's Messenger (may peace and blessings be upon him) said: Whoever claims knowingly anyone else as his father besides (his own) commits nothing but infidelity, and he who makes a claim of anything, which (in fact) does not belong to him, is not among us; he should make his abode in Fire. And he who labels anyone with unbelief or calls him the enemy of Allah, while he is in fact not so, it rebounded on him. Hadith number in Sahih Muslim [Arabic only]: 93