Hadis Abu Said r.a:
Diriwayatkan daripada Tariq bin Syihab r.a katanya: Orang pertama yang berkhutbah pada Hari Raya sebelum sembahyang Hari Raya didirikan ialah Marwan. Seorang lelaki berdiri lalu berkata kepadanya: Sembahyang Hari Raya hendaklah dilakukan sebelum membaca khutbah. Marwan menjawab: Sesungguhnya kamu telah meninggalkan apa yang ada di sana. Kemudian Abu Said berkata: Orang ini benar-benar telah membatalkan apa yang menjadi ketentuan kepadanya sedangkan beliau pernah mendengar Rasulullah s.a.w bersabda: Sesiapa di antara kamu melihat kemungkaran, maka dia hendaklah menegah kemungkaran itu dengan tangannya iaitu kuasanya. Jika tidak mampu, hendaklah ditegah dengan lidahnya. Kemudian kalau tidak mampu juga, hendaklah ditegah dengan hatinya. Itulah selemah-lemah iman.

Abu Sa'id's Hadith, may Allah be pleased with him.
Tariq bin Shihab reported: It was Marwan who initiated (the practice) of delivering sermon before the Prayer on the 'Id Day. A man stood up and said: the Prayer should precede the sermon. He remarked: This (practice) has been done away with. Upon this Abu Sa'id remarked: This man has performed the duty prescribed on him. I heard Allah's Messenger (may peace be upon him) say: Whoever, among you, sees something abominable should rectify it with his hand; and if he has not strength enough to do it, then he should do it with his tongue; and if he has not strength enough to do it, (even) then he should (abhor it) from his heart, and that is the least of Faith. Hadith number in Sahih Muslim [Arabic only]: 70