Hadis Ibnu Umar r.a:
Seorang lelaki bertanya kepada Rasulullah s.a.w: Bagaimana cara pakaian orang yang ingin berihram? Rasulullah s.a.w menjawab dengan bersabda: Janganlah kamu memakai baju, kain serban, seluar, penutup kepala dan sarung kaki iaitu khuf kecuali untuk orang yang tidak memiliki selipar, diharuskan dengan syarat khuf tersebut dipotong hingga bawah buku lali. Jangan memakai pakaian yang dicelup dengan Za'faran iaitu sejenis pewarna warna kuning dan Wars iaitu sejenis pewarna warna merah.

Nombor hadith di dalam Sahih Muslim : 2012

Ibn 'Umar, may Allah be pleased with them, reported:
A person asked the Messenger of Allah (may peace be upon him) what a Muhrim should put on as dress. Thereupon the Messenger of Allah (may peace be upon him) said: Do not put on a shirt or a turban, or trousers or a cap, or leather socks except one who does not find shoes; he may put on socks but he should trim them below the ankles. And do not wear clothes to which saffron or wars is applied. Hadith number in Sahih Muslim [Arabic only]: 2012