Hadis Abu Hurairah r.a:
Daripada Nabi s.a.w, katanya: Baginda telah melarang dan membuat beberapa tegahan. Baginda bersabda: Sesiapa yang memberi pinjam unta iaitu untuk diambil susu dan dimanfaatkannya bagi tempoh masa tertentu, maka unta itu memasuki waktu pagi dengan membawa pahala sedekah dan memasuki waktu petang dengan membawa pahala sedekah, iaitu hasil susunya pada pagi dan petang.

Abu Hurairah, may Allah be pleased with him, reported:
The Messenger of Allah (may peace be upon him) forbade (to do certain things) and then he made a mention of certain habits and said: He who gives a she-camel as a gift, for him is the reward (of the gift) both morning and evening a reward for drinking milk in the morning and a reward for drinking milk in the evening. Hadith number in Sahih Muslim [Arabic only]: 1694