Kenali Musuh Kita Yahudi Bah Vii

Oleh Rule.net 
25-Nov-2002 09:03
..pengakhiran peringkat kedua sejarah Yahudi ..

Maka setelah wafatnya Musa as, Yahudi telah dipimpin oleh Nabi Yusyak Bin Nun (kristien memanggil Joshua), untuk menuju ke bumi BaitulMaqdis. Setelah lebih dari setengah abab melarikan diri dari Firaun, maka tibalah mereka ke tempat yang dijanjikan di bawah pimpinan Nabi Yusyak as.

Allah swt memerintah kaum Yahudi menyuruh mereka berkata "Hittoh" sambil menunduk ketika memasuki bumi Palestine sebagai tanda bersyukur. Hittoh, dalam bahasa Ibrani - Yahudi kuno, di sini bermaksud "Ya Allah, ampunilah dosaku." Namun, kaum Yahudi yang terkenal dengan gelagat mereka telah sekali lagi mengingkari perintah tersebut.

Maka masuklah Yahudi ke gerbang bumi Palastine, oleh kerana terlalu gembira, mereka menyerbu masuk. Ada yang menonjolkan punggung mereka yang dan berkata "Hintoh", yang bermaksud "biji gandum". Ini merupakan satu penghinaan kepada perintah Allah swt.

Lalu Allah swt telah menurunkan bala merupakan wabak penyakit kepada mereka. Adalah diriwayatkan oleh para Mufasirrin bahawa 70,000 Yahudi mendapat jangkitan dalam masa satu jam.

Ketika di bumi Palestine jugalah Allah swt telah mengarahkan mereka bertaubat serta mematuhi syariat Taurat yang dibawa oleh Musa as. Lalu memerintah Yahudi untuk sujud kepada Allah swt, dengan ancaman, jika tidak, Allah swt akan menghempapkan bukit ke atas mereka.

Adalah diriwayatkan cara sujud mereka adalah sebelah muka ke bawah dan sebelah lagi memerhatikan bukit yang "kononnya" akan dicabut oleh Allah swt. Ternyata di dalam hati mereka masih ada keraguan dan mengengkari perintah Allah swt. Lalu telah dicabut bukit itu di awang-awangan dan ingin dihempapNya di atas mereka. Kerana ketakutan mereka dan dengar kudrat Allah swt, maka Allah swt mengampunkan mereka untuk entah kali yang keberapa, supaya mereka bertaubat.

<<< Zaman sebelum Rasullulah swt, adalah zaman-zaman mistik. Sekiranya kita tontoni di TV cerita-cerita orang putih dengan "wizard" dan "witch", dengan "spell" dan "magic", memang itulah zamannya. Itulah zaman yang mana Allah swt mengizinkan perkara yang tidak boleh ditafsirkan oleh sains berlaku, kerana tahap mentaliti manusia pada zaman itu adalah tidak ke arah saintifik. Lalu ancaman dan kudrat tuhan juga merupakan sesuatu yang tidak boleh ditafsir dengan sains, hingga kini. Sebagai contoh, manusia yang mati boleh hidup, try kaji tengok .. sure lepas ni nanti jadi ADUN bahagian Tanjung Rambutan.

Kedua, sebelum zaman Rasullulah swt, semua kekufuran adalah dibayar dengan "cash" dan bukan "credit", justeru segala kurnia atau ancaman dan seksaan berat adalah diberi ketika itu juga. Berlainan dengan kita, Allah swt memberi kita peluang untuk bertaubat serta memberi peringatan dalam kehidupan seharian kita.

Mungkin ada yang mengalamai masalah rezeki, mungkin ada yang mengalami masalah kesihatan, mungkin ada yang mengalami kematian, mungkin sesebuah daerah mengalami becana dan sebagainya. Namun, bukan semua manusia terlibat. Perkara itu adalah peringatan kepada diri dan masyarakat sekeliling.

Apa-apa pun, Allah swt yang Maha Berkuasa, mampu melakukan apa sahaja, mengancam, memberi rahmat, rezeki dan hidayah kepada sesiapa sahaja, pada bila-bila masa yang disukaiNya. Allahu Akhbar. >>>

Setalah pimpinan Nabi Yusyak bin Nun berakhir, diganti pula oleh Khalib bin Yaquna, setelah itu diganti pula oleh Hizqil bin Budza. Setelah Hizqil meninggal dunia, Yahudi mula meninggalkan agama mereka dan kembali menyembah berhala, lalu Allah mengutuskan Ilias as dan Iliasa as ..

<<< Yahudi .. like that lorr ..are we like them ? >>>

Tidak banyak diceritakan oleh Al-Kitab tentang Ilias as dan dan Iliasa as, namun insyaAllah nanti saya gali dan cari dari kitab-kitab Mufasirrin.

Rujukan :
Al-Quran, Al-Baqarah 58, 246-251
Ustaz Hj Ahmad Sonhadji, Tafsir Al-Quran Abral Athir, Singapore, Juz 1 & 2
NY. H. Hadiyah Salim, Qisahshul Anbiya, Syarikat Abdul Majeed, KL, 1988

Fakta Kriestien:
* Mereka mempercayai Musa as wafat pada umur 125 tahun dan disemadikan di Moad, Deuteronomy 34:7,34:5, 6 NIV
* Peta perjalanan kaum Yahudi setelah dikejar oleh firaun ..
http://www.geocities.com/paulntobin/image/mideastmap.gif
* Kriestien dan Judaism (agam Yahudi) mempercayai yang Palestine, rantau Kan'an adalah anugerah Allah swt kepada Yahudi dan patut dituntut, berdasarkan faktor sejarah dan ayat-ayat dari kitab mereka. Sebab itu mereka bermatian inginkan Palestine. Namun Allah hanya menganugerahkan bumi Palestine kepada mereka yang taat sahaja, iaitu yang beriman kepada Allah swt dan Rasullulah saw. Tetepi kalau difikirkan semua, Amerika dan Australia bukan mat salleh punya pun ..hehe :)

p/s: Ketahuilah dalam banyak-banyak bidang sejarah, sejarah Al-Quran adalah karangan terbaik. Sekiranya Islam membolehkan ia difilemkan, saya percaya lebih baik dari Harry Porter atau Lord of the rings. :)

Selamat Hari Raya Aidil-Fitri, maaf zahir dan batin dan semoga meraih LailatulQadar.

Pendapat yang baik dari Allah swt. dan yang sebaliknya adalah dari kelemahan diri ini.[uhuk .. uhuk ..]

 

Please login or register to leave a comment.
webmaster@mymasjid.net.my