Cara Mengkhusyukkan Solat

Oleh aus amani
31-Jul-2002 13:35:02

Seorang ahli ibadah bernama Isam Bin Yusuf.. sangat warak dan khusyuk solatnya. Namun ..dia selalu khuatir kalau kalau ibadahnya kurang khusyuk dan selalu bertanya kepada orang yang dianggapnya lebih ibadahnya.. demi untuk memperbaiki dirinya yang selalu dirasainya kurang khusyuk.

Pada suatu hari.. Isam menghadiri majlis seorang abid bernama Hatim Al Assam dan bertanya.. "Wahai Aba Abdurrahman.. bagaimanakah caranya tuan solat?".

Hatim berkata "Apabila masuk waktu solat.. aku ber wudhuk zahir dan batin." Isam bertanya "Bagaimana wudhuk zahir dan batin itu?."

Hatim berkata "Wudhuk zahir sebagaimana biasa iaitu membasuh semua anggota wudhuk dengan air. Sementara wudhuk batin ialah membasuh anggota dengan tujuh perkara...

Bertaubat.
Menyesali dosa yang telah dilakukan.
Tidak tergila gilakan dunia.
Tidak mencari mengharap pujian orang riya'.
Tinggalkan
www.myjodoh.net
sifat berbangga.
Tinggalkan sifat khianat dan menipu.
Meninggalkan sifat dengki."

Seterusnya Hatim berkata "Kemudian aku pergi ke masjid.. aku kemaskan semua anggotaku dan menghadap kiblat. Aku berdiri dengan penuh kewaspadaan dan aku rasakan aku sedang berhadapan dengan Allah.. Syurga di sebelah kananku.. Neraka di sebelah kiriku.. Malaikat Maut berada di belakangku.. dan aku bayangkan pula aku seolah olah berdiri di atas titian 'Siratal mustaqim' dan menganggap bahawa solatku kali ini adalah solat terakhir bagiku.. kemudian aku berniat dan bertakbir dengan baik." ...

"Setiap bacaan dan doa dalam solat ku faham maknanya.. kemudian aku rukuk dan sujud dengan tawadhuk.. aku bertasyahud dengan penuh pengharapan dan aku memberi salam dengan ikhlas.. beginilah aku bersolat selama tiga puloh tahun."

Apabila Isam mendengar menangislah dia kerana membayangkan ibadahnya yang kurang baik bila dibandingkan dengan Hatim.

pemberian... kesejahteraanku

 

webmaster@mymasjid.net.my