Generic placeholder image
Oleh wannor
25-Jan-2006 18:26
Rujukan : Himpunan Hadith Qudsi oleh Syed Ahmad Semait
Assalamualaikum warga myMasjid,
Hari ini saya mengambil kesempatan untuk berkongsi sebuah hadith qudsi yang melibatkan masjid @ surau @ musolla dsbnya.
Berkata Abu Said Al-Khudri r.a. (Allah redha kepadanya) bahawasanya Nabi saw telah bersabda :”Allah telah berfirman : Sesungguhnya rumah-rumahKu di bumi ialah masjid-masjid dan sesungguhnya pengunjung-pengunjungKu di masjid-masjid itu ialah orang-orang yang memakmurkannya.” (Riwayat Abu Nu’aim)
Huraiannya:
Kalau kita kasih kepada seseorang, kita selalu mengunjunginya. Apatah lagi kalau orang itu itu telah banyak berbudi kepada kita. Tentulah kalau boleh, setiap hari kita akan mengunjunginya dan menanyakan khabar mengenainya. Sebab budi itu adalah hutang yang tidak dapat dibayar dengan wang ringgit. Kata pepatah, hutang budi dibawa mati.
Kalau begitulah yang selalu kita lakukan terhadap sesama manusia, maka sepatutnya kepada Allah lebih-lebih lagi.Sebab kurnia dan pemberian Allah kepada kita tidak pernah terputus walau sedetik sekalipun, malah segala nikmat dan pemberianNya itu kita rasakan terus menerus meskipun kita termasuk hambaNya yang tidak beriman ataupun kalau beriman, tidak pula patuh kepada semua perintahNya. Sebab rahmat Allah dan kurniaNya menyeluruh kepada semua makhlukNya yang di bumi, tidak kira mukmin, kafir, munafiq, binatang, pepohon dan segala isi ala mini dan ia hanya berlaku di dunia sahaja. Berlainan dengan rahmatNya di akhirat nanti. Maka ia akan berlaku hanya kepada siapa yang beriman kepadaNya semata. Harap jangan ada yang keliru.
Sebagai hamba yang beriman dan patuh, sewajarnyalah kita tidak lupa kepada Allah dan sering2lah mengunjunginya sebagai tanda kesyukuran. Alhamdulillah, Allah telah pun mengajarkan bagaimana kita boleh mengunjungiNya padahal kita masih hidup lagi di dunia yang fana ini. Caranya ialah dengan mengunjungi masjid2 yang dinamakan Allah sebagai rumah2Nya.
Justeru itu, kita harus memerhatikan diri kita berapa kali setahun kita datang mengunjungi masjid2? Ada orang yang memang tidak pernah kenal masjid, ada yang hanya datang ke masjid setahun sekali atau dua kali. Ada yang baik sikit, hanya datang seminggu sekali untuk menunaikan solat Jumaat. Namun yang dituntut untuk datang ke masjid itu biarlah lebih dari itu.
Seperkara lagi, apabila kita mendatangi masjid, janganlah kita berlagak seperti pelancung yang hanya bersiar-siar untuk sekadar melihat keindahan kesenian binaan masjid semata. Oleh yang demikian, selalulah ke masjid untuk beribadah sekadar yang termampu, dan janganlah sampai kita dicap orang sebagai orang yang tidak pernah kenal masjid (Bila dah mati, baru masuk masjid – disolatkan solat jenazah).
Akhir kata, jadilah tetamu Allah dengan mengunjungi masjid @ surau @ musolla dsbnya sebagai tanda kesyukuran kepada Allah. (*Jangan hanya rajin melayari myMasjid tapi langsung tak ke masjid…he..he..he..)
Please login or register to leave a comment.
webmaster@mymasjid.net.my