Cinta Sejati Seorang Ibu Terhadap Anak Anaknya

Wanita itu sudah tua, namun semangat perjuangannya tetap menyala seperti wanita yang masih muda. setiap tutur kata yang dikeluarkannya selalu menjadi pendorong dan bualan orang disekitarnya. maklumlah, ia memang seorang penyair dua zaman, maka tidak kurang pula bercakap dalam bentuk syair. al-khansa ..

Wanita Oh Wanita

...dan semoga beroleh keceriaan di pagi jumaat ini buat semua. wanita apabila solat lima waktu, puasa sebulan ramadhan, memelihara kehormatanya serta taat akan suaminya, ..masuklah ia dari mana-mana pintu syurga yang ia kehendaki. (maksud hadis) -menjaga adap ketika berhadapan dengan suami, an ..

Makan Lewat - Kesan Jangka Panjang

Makan lewat - kesan jangka panjang.... ``mamak, teh tarik gelas besar satu, kasi tarik tinggi-tinggi tau. kau bagi kopi o, `kaw' punya dekat kawan aku ni.'' ``makan bos?'' ``makan... roti canai telur sama nasi lemak sotong. cepat sikit ya. lapar ni.'' ``okey, okey, siap!'' setelah penat bekerj ..

Harta Benda Ujian Terbesar Kepada Umat Muhammad

Iman adalah aset rohani manusia yang tidak ternilai harganya. tinggi atau rendahnya martabat manusia di sisi allah ditentukan dengan kadar keimanan yang ada pada diri masing-masing. sesiapa yang paling kuat dan sempurna imannya, maka dialah yang paling mulia dalam pandangan allah. keimanan yang kua ..

Zaman Di Mana Orang Tak Pedulikan Datangnya Harta

Hadith ke 16 – zaman di mana orang tak pedulikan dari mana mendapatkan harta daripada abu hurairah r.a. berkata : bersabda rasulullah saw :”akan datang suatu zaman seseorang tidak memperdulikan dari mana ia mendapatkan harta, apakah dari sumber yang halal ataupun haram.” (hadit ..

Persoalan Hidup

assalamualaikum wbt, enam persoalan hidup yang telah diperkatakan oleh imam al-ghazali. pernahkah kita merenung mengapa ia berkata begitu... 1.) apa yang paling dekat dengan kita di dunia ini? – mati + mungkin kerana mati sentiasa mengikuti kita ataupun kita selalu tidak sedar bahawa ki ..

Hadis Rasulullah S A W

Diriwayatkan daripada ibnu abbas r.a katanya: rasulullah s.a.w bersabda: tidak ada suatu hari di mana amalan soleh lebih disukai oleh allah daripada sepuluh hari ini (iaitu sepuluh hari pertama bulan zulhijah). para sahabat bertanya: wahai rasulullah! walaupun berjuang di jalan allah?. baginda bers ..

Risalah Fikir (313) Pesan Imaam Nawawi Roh A Supaya Kita Tidak Tertipu (terpedaya) Dengan Ramainya Golongan Mutasaahiliin Akan Sunnat Duduk Istiroohat Di Dalam Solaat /p

Berikut adalah risalah/surat yang telah dihantarkan kepada rakan2 saya yangberada di tandjung pinang, pulau batam dan juga semarang, indonesia.dalamrisalah asal disertakan matan2 arabnya sekali. tapi disini, matan2 arab itu takdapat dikembarkan kerana sebab2 teknik, harap dima'afkan. semoga risalah/ ..

Hadis Rasulullah S A W

Diriwayatkan daripada muaz bin anas r.a, daripada nabi s.a.w baginda bersabda: sesiapa yang menahan marah sedangkan dia boleh melepaskan kemarahannya, maka pada hari kiamat allah s.w.t akan memanggilnya di hadapan semua makhluk kemudian dia disuruh untuk memilih mana-mana bidadari yang diinginkan o ..

Khas Untuk Lelaki Bagaimana Hendak Kaya?

Assalamualaikum.......... berkahwin atau mendirikan rumah tangga merupakan salah satu daripada sunnah rasulullah saw. manakala sunnah itu sendiri merupakan satu amalan yang dijanjikan balasan pahala terhadap orang yang melakukannya. sabda baginda yang bermaksud: "perkahwinan itu sunnahku. ..

Hadis Rasulullah S A W

Diriwayatkan daripada ibnu umar r.a katanya: rasulullah s.a.w bersabda: islam dibina di atas lima perkara, iaitu menyaksikan bahawa tidak ada tuhan yang patut disembah kecuali allah dan nabi muhammad adalah rasulullah (utusan allah), mendirikan sembahyang, menunaikan zakat, mengerjakan ibadat haji ..

Kelebihan Bulan Rejab

diriwayatkan bahawa nabi saw telah bersabda: "ketahuilah bahawa bulan rajab itu adalah bulan allah, maka barangsipa yang berpuasa satu hari dalam bulan rajab dengan ikhlas, maka pasti ia mendapat keredhaan yang besar dari allah swt. barangsiapa yang berpuasa dua hari dalam bulan rajab mendapat ..

Fakta Bukan Fatwa I

Assalamualaikumwarahmatullahiwabarukatuh.. dalam kehidupan kita di dunia ini banyak perkara-perkara yang menunjukkan tentang kebesaran allah, berikut ini dipersembahkan sebagai renungan * sinaran kosmik daripada bintang-bintang yang berlanggar boleh menghasilkan bahan berbahaya kepada muka bumi. s ..

Patut Ke Tak Patut?

Baru-baru ini kita dikejutkan dengan satu isu ayam diselamkan ke dalam takungan air yang ada arus elektrik sebelum disembelih. alasan yang diberikan oleh menteri di jabatan perdana menteri, datuk brig. jen. abdul hamid zainal abidin, kerana ayam yang hendak disembelih bukan seekor dua, tetapi beribu ..

Permulaan Dibukukan Hadith Pada Abad Kedua Hijrah

Agama islam makin bertambah maju,dan banyak negeri-negeri yang telah berjaya dikuasai oleh kaum muslimin.di samping itu timbul pula perkara-perkara bida'ah dan khurafat. kemudian pada masa umar bin abdul aziz menjadi khalifah kerajaan bani umayyah(99-101 hijrah)maka diperintahkannya kepada gabenorn ..

webmaster@mymasjid.net.my